Масло от Макадамия

МакадамияМакадамията е дърво от семейство Proteaceae. Тя произлиза от тропическите гори на Куинсланд, Австралия. Това е дърво с вечнозелени листа, с около 20 метра височина, като плодовете му се събират, когато паднат на земята (имат една ядка). Маслото, което използваме, е от ядки на макадамия. Получава се чрез студено пресоване без разтворител.

Това е масло, чийто състав от мастни киселини се доближава до този на себума на човешката кожа. Съдържа до 85% мононенаситени триглицериди. Около 20 % от тях са палмитолеинови триглецериди, които имат антиоксидантно действие и защитават клетъчната мембрана. То има основна роля за намаляване на ефекта на стареенето.

По физико-химичните си характеристики е близко до маслата, добивани от морски бозайници. Няма мирис, не оставя петна върху дрехите, лесно емулгира, за 65 секунди изцяло се поема и усвоява от епидермиса. Позволява на кожата да диша свободно и не пречи на влагообмена. Притежава мощни омекотяващи свойства, които осигуряват опитмален водно-мастен баланс и еластичност на кожата. Отстранява зачервяването, лющенето и раздразнения по кожата. Богато е на хранителни вещества и има приятен орехов аромат.

Маслото от макадамия съдържа мононенаситена палмитолеинова киселина /има я и в човешката кожа / , която не присъства в никое друго растително масло. Палмитолеиновата киселина се съдържа в кожата и с възрастта нивото й намалява. Затова маслото от макадамия е важно средство за намаляване на ефекта от стареенето. Поради своите омекотяващи свойства и хидратиращо въздействие то е чудесно за суха и старееща кожа, като им помага да запазят своята гладкост, еластичност и свеж вид. Маслото от макадамия лесно попива - не случайно се нарича "изчезващо масло". То е хипоалергенно, има благотворно действие върху чувствителни кожи, идеално е за масаж по време на бременност. Служи за предотвратяване и намаляване на стрии. Прилага се на бебета в случаи на обриви и млечни корички.
Помага при слънчеви изгаряния, протривания и белези от рани.

Ценна съставка е на масажни смеси и бази за ароматерапия, тъй като има плътна консистенция и почти не притежава собствен аромат. Намира приложение в много области на козметиката - лосиони, кремове, гелове, бебешки масла. Заради високата си стабилност е предпочитано в процедурите с "горещи масла." Има регенериращо действие, регулира мастната секреция. Високото съдържание на палмитолеинова киселина е фактор, поради който маслото се препоръчва за подхранване и тонизиране на старееща кожа. Широко се използва в маски за коса заради богатото съдържание на витамини и лесното попиване в корена на косъма.Влияе на метаболитни и физиологични процеси в тялото и е едно от най-добрите базисни масла в аромотерапията. Смята се, че намалява нивото на холестерол в кръвта. Маслото от макадамията прекрасно овлажнява и омекотява кожата, прави я здрава и красива, особено през зимата. Идеално средство за всички типове кожа.