Папаин

Какво всъщност са ензимите?
Те са група биологично активни молекули, които катализират и регулират биохимичните процеси в човешкия организъм. Почти всички от тях имат белтъчна природа и практически са в основата на всички жизнени процеси. Отличават се със своята изключително висока ефективност и специфичност на действието.

Папаинът е ензим, който се съдържа в плода на папаята. Подобно на другите хидролитични протеолитични ензими: бромелаина, трипсина, панкреатина и хемотрипсина, папаинът има свойствата да разгражда белтъчни молекули във водна среда при определена киселинност. Той използва водни молекули (хидролитичен), за да разкъсва аминокиселинните вериги на протеините (протеолитичен). Не е сложно да се досетим, че приемът на папаин ще облекчи работата на нашето храносмилане и не случайно в аптеките се предлагат различни хранителни добавки съдържащи папаин. Папаинът се използва и като подобрител на някои готови хранителни продукти, тъй като прави месото по-крехко. Намира приложение за избистряне на бирата, както и в козметичната и фармацевтичната промишлености.

Употребата на папаин в козметиката се дължи на факта, че той избирателно разгражда връзките на мъртвите клетки и ги отстранява от повърхностния слой на кожата, като я прави мека и гладка. В случаите когато използването на абразив за ексфолиране е противопоказно - чувствителна, куперозна, акнетична кожа, розацея и други, маските за лице съдържащи ензима папаин са незаменими. Поради ефективното почисване на най-горния слой на кожата, тези продукти могат да се използват успешно и като първа стъпка при избелващи процедури.

Още в категорията: « Алое Вера ARGIRELINE® & BOTOX »